Interview coördinator complementaire zorg Babette: "Het gaat er om dat iemand gewoon kan zijn"

12-03-2024

Hoe is het om in de ouderenzorg te werken? En wat maakt werken bij Egala Zorg nu zo leuk? Babette is coördinator complementaire zorg bij Egala Zorg. Ze vertelt over haar ervaringen. 

Wat is je (werk)achtergrond? En hoe ben je bij Egala Zorg terechtgekomen?

Ik ben begonnen met een lerarenopleiding Engels, dat is totaal iets anders. Ik wilde altijd naar het conservatorium, maar ben de lerarenopleiding gaan doen. Dat heb ik 2,5 jaar volgehouden, toen was ik er een beetje klaar mee. Ik ben verder gaan kijken, om te zien wat meer bij me paste. Ik ben gaan werken en een collega zei toen tegen mij: "Is Raffy niets voor jou?". Ik kende Raffy toen nog niet, want ik woonde nog maar net in Breda.

In 2009 heb ik bij Raffy gesolliciteerd als Verzorgende IG. Ik kon de opleiding VIG gaan doen. Die heb ik ook afgerond en ik ben gestart als VIG. Dat heb ik een hele tijd gedaan. Ook heb ik de EVV opleiding gedaan en ben ik een tijd EVV-er geweest. Maar uiteindelijk heeft mijn passie altijd in het masseren gezeten.

Hoe ben je begonnen bij complementaire zorg?

Ik was al op de hoogte van complementaire zorg binnen de organisatie. Destijds heb ik een aantal keer geprobeerd om de opleiding te doen, maar er was toen geen budget of ruimte. Eigenlijk wilde ik gewoon heel graag gaan masseren. Toen er ruimte kwam bij complementaire zorg ben ik toch in gesprek gedaan, en zo ben ik erin gerold. Van de organisatie mocht ik toen de opleiding tot holistisch massagetherapeut volgen. Dat was best pittig om te combineren, ook met een gezin, maar het is een mooie waardevolle opleiding. Zeker ook voor de organisatie. Daar ben ik nog steeds erg dankbaar voor. Nu werk ik zo'n 5 jaar bij de complementaire zorg. Eerst was dit nog een combinatie van zorg en complementaire zorg, daarna ben ik volledig overgegaan naar de complementaire zorg.

Wat vind je van jouw werk?

Ik vind het nog steeds ontzettend leuk en het is ontzettend bijzonder dat deze organisatie complementaire zorg aanbiedt voor bewoners in hun laatste fase. Daarin zijn wij uniek, dat we een aparte afdeling complementaire zorg hebben en daar ook aparte ruimtes voor hebben. In andere organisaties bestaat dat nog niet op deze manier.

Wat houdt complementaire zorg precies in?

De naam zegt het al: het is een aanvullende manier van zorgverlening. We bekijken alles vanuit het holisme, het geheel. Dus niet alleen de mens en de ziekte of symptomen. Hier zijn er veel mensen met trauma. Iedereen heeft wel een rugzakje, zeker mensen op deze leeftijd. Wanneer iemand bijvoorbeeld angstklachten heeft, kan je dat met medicatie behandelen. Maar je kan ook kijken wat er achter zit. Daar doen wij met lichaamsgerichte therapieën iets mee, om dat stukje letterlijk aan te raken.

"We bekijken alles vanuit het holisme, het geheel. Dus niet alleen de mens en de ziekte of symptomen."

Wat doen jullie dan zoal?

We doen veel met aanraking, massage, energetische behandelingen, zoals Therapeutic Touch (TT). Het laatste kost maar 10 minuten, maar je kan iemand weer helemaal laten 'zakken' zijn het lichaam. Iemand die bijvoorbeeld heel hoog in emotie of spanning zit, kan je dan weer met beide benen op de grond zetten. Dat doen we veel, met name op de Psychogeriatrische verpleeghuiszorg afdelingen.

Op locatie Raffy geven we ook pitjit, een Indonesische massagevorm. Dat kunnen mensen op locatie Raffy heel fijn vinden. Vanuit mijn opleiding ben ik meer van de zachte aanraking. Pitjit is aardig pittig. Je staat er van versteld, maar de Indische ouderen kunnen best wat hebben! We doen ook heel veel met aromatherapie, met geur. Hiervoor hebben we contacten met een externe partij. Die heeft speciaal ontwikkelde geurcomposities voor verzorgingshuizen. Dat zijn composities die gericht zijn op bijvoorbeeld angst, onrust, je veilig voelen. De combinatie van aroma's kunnen op je brein werken. Het brein krijgt dan een signaal dat een persoon tot rust mag en kan komen. Die geur kan dan op de kamer worden gezet, maar het kan ook met druppels of met een roller op de huid worden aangebracht. Daarnaast doen we aquazorg, bijvoorbeeld voetenbaden in combinatie met voetmassage. Ook een koele buikwassing valt onder aquazorg. Dat kan worden ingezet wanneer een bewoner darmproblemen heeft. Je gaat dan met een koud washandje voorzichtig rondom de navel om de darmen op gang te brengen.

Bij complementaire zorg denken mensen vaak: "Oh ja lekker, een massage.". Maar het is niet alleen maar 'lekker'. Het gaat veel verder dan dat. Het heeft bijvoorbeeld invloed op je bloedsomloop.

Ons team is nu met vier personen voor drie locaties. We doen hard ons best om iedereen die het nodig heeft hulp te bieden. Hierin hebben alle collega's een eigen expertise. We werken altijd vanuit rust en aandacht. We moeten niet gehaast of gejaagd zijn, want dat voelen bewoners haarfijn aan. Daarom nemen we ook 100% de tijd.

"Bij complementaire zorg denken mensen vaak: oh ja lekker, een massage. Maar het is niet alleen maar 'lekker'. Het gaat veel verder dan dat."


En wat doe je precies op zo'n dag als coördinator complementaire Zorg?

Ons team heeft 'vaste' mensen om langs te gaan. Het kan altijd voorkomen dat je geen klik hebt met een bewoner. Dan schuiven we onderling. En soms behandel je bewoners samen. Ook ik heb veel bewoners waar ik naartoe ga. Dinsdag werk ik op locatie Raffy, donderdag en vrijdag op locatie De Leystroom. Mijn dag zit altijd wel vol met bewoners. In de ochtenden doe ik vaak mijn administratie en bestellingen die gedaan moeten worden. Ook bereid ik onze teamoverleggen voor, en heb ik hier en daar contact met externe partijen. Of er lopen mensen van andere organisaties met mij mee om te kijken hoe wij de complementaire zorg hebben geregeld.

Wat vind je leuk aan het werken voor Egala Zorg?

Ik vind het natuurlijk super leuk dat complementaire zorg een aparte afdeling is, dat het geboden mag worden. Dat klinkt misschien gek, maar ik vind dat echt mooi aan deze organisatie. Ook dat we cultuurspecifiek werken vind ik heel bijzonder. Dat kom je ook niet overal tegen. Omdat ik zelf een Indische achtergrond heb, vind ik dat heel leuk. In het begin moest ik wel wennen aan het werken op verschillende locaties, maar die combinatie bevalt mij nu prima. Het werkt op de verschillende locaties is weer net anders. Maar dat maakt het uitdagend, dat had ik niet verwacht!

Wat is het meest bijzondere moment dat je in je werk bij ons hebt meegemaakt?

Ik heb meerdere bijzondere momenten meegemaakt. Op locatie De Leystroom had ik een bewoonster die cognitief nog goed bij was maar een zware beroerte had gehad. Ze kwam bij ons binnen en werd wat somber, was niet helemaal op haar plek en moest de gevolgen van haar beroerte nog accepteren. Op een gegeven moment ging ik met haar massagetherapie doen. Ik probeerde zo haar naar gevoel te gaan. Ik ben met haar de behandelingen ingegaan en het heeft haar echt goed gedaan. Ze was een stuk vrolijker, ze gaf zelf ook aan dat ze het echt heel prettig vond. Fysiek en mentaal groeide ze. Dat vind ik zulke waardevolle momenten. Dat dat kan, daar word ik heel blij van. Dat is waar het om gaat, dat iemand gewoon kan zijn.

"Cultuurspecifiek werken kom je niet overal tegen."

Wat zou je aan iemand mee willen geven die eraan denkt om bij Egala Zorg te gaan werken?

Kom vooral met nieuwsgierigheid en met een open blik. Ervaar in het moment. Gewoon doen! Het is zeker de moeite waard om te bekijken of je hier wil komen werken, zeker als het cultuurspecifieke je aanspreekt. Er valt met drie cultuurspecifieke locaties veel te zien en te beleven hier!

Wil jij net als Babette echt iets betekenen voor ouderen? Bekijk onze vacatures en wie weet ben jij binnenkort onze nieuwe collega!